Scuze vs Asumare

Posted on

Responsabilități…

Cuvântul ăsta îmi face pielea de găină. Simplul gând la ce ar putea însemna asta mă indispune. Cu toate astea, responsabilitățile fac parte din viața noastră, iar dacă e să fiu sincer, fac viața mult mai interesantă. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea devin din ce în ce mai des întâlnite, iar la un moment dat, indispensabile vieții cotidiene.

Am ajuns să văd responsabilitățile ca mici milestone-uri pe care trebuie să le ating, în drumul meu spre marele țel. Desigur, să fii responsabil nu este un lucru ușor. Necesită muncă, sacrificii, iar uneori trebuie să ieși din zona de confort, un lucru pe care niciodată nu îl faci cu plăcere. Singurul lucru care te motivează să mai faci asta încă o dată, este senzația de după. Un lucru bine făcut îți oferă o satisfacție personală și un boost de încredere, iar aceste lucruri te ajută să îți clădești personalitatea.

Ce se întâmplă atunci când nu prea ai chef să fii responsabil?

Găsești o scuză care să te ajute să amâni acel lucru desigur!

„Scuza”, este cea mai folosită unealtă atunci când vrei să dai skip unui task. Desigur este și cea mai ușor de utilizat. De câte ori nu ați încercat să vă scuzați în fața profesorilor pentru o temă nefăcută, invocând nu știu ce motive? Sau de câte ori nu ați încercat să pasați responsabilitatea asumării unui lucru în cârca altcuiva? Ex:

-Am luat 4 pentru că profa e proastă!

-Nu am terminat proiectul pentru că X a fost bolnav!

-Nu am fost promovat pentru că X a avut „pile”.

Ce vreau să subliniez aici, este ușurința cu care putem scăpa de anumite responsabilități.

Această ușurință ne determină să folosim adeseori scuze, pentru a ne masca incompetența, lenea sau neștiința, nerealizând că în spatele ei se ascunde o capcană. Motivul pentru care știu de existența acestei capcane, este acela că la rândul meu, am căzut în ea și am rămas acolo ceva vreme. Obișnuiam să găsesc o scuză pentru tot ce mi se întâmpla, iar cu cât mai des foloseam scuzele pentru a-mi oferi un moment de respiro, cu atât mă afundam mai adânc în falsitate și într-o imagine ireală a propriei persoane, pe care o creasem de-a lungul timpului. Am ajuns în pragul în care mă hrăneam exclusiv cu minciuni și scuze, încercând disperat să mă agăț de orice vis care îmi spunea că defapt, eu sunt deștept, educat și că am o personalitate grozavă.

În momentul în care am fost forțat să renunț la vise și să înfrunt cruda realitate, viața mi-a dat palme din mai toate direcțiile. Mai devreme sau mai târziu, timpul ne va împinge pe toți să înfruntăm realitatea. În acel moment, dispui din păcate de două opțiuni:

-Prima este aceea de a te întoarce înapoi la lumea imaginară pe care ai creat-o timp de atâția ani, cu riscul de a te pierde acolo pentru eternitate. Odată luată această decizie, vei găsi stimulente care te vor ajuta să treci mai ușor de pragul realității, cum ar fi alcoolul sau drogurile. Vei găsi și oameni asemănători ție, care de asemenea te vor ajuta să menții starea de visare.

-A doua opțiune este aceea de a înfrunta realitatea, renunțând la tot ce ai clădit visând atâția ani. Pentru asta vei fi nevoit să calci pe orgoliu, să te definești și să creezi o imagine clară asupra scopurilor tale. Nu va fi ușor să faci asta, dar vei avea o mulțime de beneficii datorită acestui lucru. Vei simți pentru prima dată, gustul dulce al libertății, vei putea experimenta dragostea adevărată și nu în ultimul rând, vei reuși în sfârșit să vezi ce e fericirea.

Dacă tot ne-am convins cu toții că scuzele nu ne sunt deloc benefice, propun să vorbim puțin despre:

Asumare

În momentul în care întreprinzi o acțiune, aceasta va avea niște consecințe, care pot fi pozitive sau negative.

Consecințele pozitive sunt cele pe care ne place să ni le asumăm întru totul, și de regulă ne aduc niște beneficii. Ex. În urma unui proiect de pe urma căruia, o companie a câștigat o sumă mare de bani, va oferi o promovare șefului echipei care a realizat respectivul proiect. Deși toți membrii echipei au lucrat pe brânci pentru realizarea acestuia, șeful echipei va căuta să își asume în totalitate meritele, căutând să diminueze meritele celorlalți.

De cealaltă parte, sunt consecințele negative. Acestea atrag de regulă o sancțiune celui responsabil. Iar în general acesta va încerca să se sustragă, invocând diverse motive și scuze. În exemplul nostru, dacă respectiva companie pierde o sumă considerabilă de bani ca urmare a unui proiect prost realizat, va căuta un  responsabil spre a-l sancționa. Aici, șeful echipei este principalul vizat, dar ghiciți ce, acesta va încerca să își diminueze contribuția la acest proiect, blamându-i pe membrii echipei, deoarece toți au avut o contribuție egală.

A fi un om responsabil, presupune asumarea consecințelor acțiunilor noastre. Ca orice lucru din lumea  asta, vine cu părți pozitive și părți  negative. Și aici vreau să vorbesc un pic despre beneficiile asumării.

În momentul în care ești pregătit să suporți consecințele, libertatea atinge un cu totul alt nivel. Mă refer la faptul că poți să faci totul, dar absolut totul în felul tău! Nu trebuie să asculți de nimeni și cel mai important lucru, nu o să mai faci compromisuri. De asemeni, fericirea ta nu este dependentă de nimeni și nimic. Tu decizi dacă ceva te poate supăra sau nu!

Se spune că ” Greșeala recunoscută, este pe jumătate iertată”, ei bine, eu cred că greșeala asumată este iertată întru-totul. De ce să trăiești o viață întreagă în spatele minciunilor, când poți să fii un om demn și să spui lucrurilor pe nume, iar în acest proces să devii cea mai bună variantă a ta.

De când am încetat să mă mai hrănesc cu vise și minciuni, și să îmi asum responsabilitatea faptelor mele, am progresat enorm. Știu cine sunt, știu de ce sunt capabil, am ajuns să mă cunosc mai bine ca niciodată și îmi depășesc mereu limitele. Mereu învăț lucruri noi, cunosc oameni noi și sunt tot timpul fericit.

Îți recomand cu toată căldura să faci același lucru! Dar nu mă crede pe cuvânt! Cercetează singur, și vezi dacă e așa sau nu!

Ca întotdeauna, dacă ti-a plăcut articolul, nu uita să îmi arăți asta, oferind un like! Putem dezbate în continuare subiectul în secțiunea de comentarii!

 

Semnat: Alex Flutur

Share this article!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *