Modele gresite – Oameni care ne influenteaza

Posted on

Azi vreau să vorbesc despre modele. Găsesc tema asta relevantă deoarece constat cu stupoare că ajungem să luăm drept dovezi incontestabile, afirmaţii provenind de la oameni care nu stăpânesc bine subiectul sau chiar sunt paraleli cu acesta.

Ce sunt modelele?

Modelele sunt oamenii pe care îi apreciem într-un mod deosebit şi cu care vrem în general să ne asociem, atunci când vine vorba despre un anumit domeniu. Aceştia ne devin modele datorită unor anumite acţiuni pe care le-au întreprins, iar consecinţa acestora a avut un anume impact asupra societăţii. În general, modelele noastre sunt persoane publice care au făcut lucruri remarcabile dar pot fi şi persoane mai puţin cunoscute . În orice caz, toţi au acelaşi lucru în comun: Ne-au influenţat într-un anume fel.

Problema:

Problema apare atunci când aceste persoane nu au făcut nimic remarcabil, dar totuşi ajung să ne influenţeze viaţa şi implicit modul de a gândi. Ajungem să apreciem unii „oameni de succes” care au călcat în picioare pe parcursul „dezvoltării” lor, toate principiile morale existente.

Din ce cauza ajung oamenii ăştia repere ale societăţii?

Ei bine, principalul motiv pentru care aceştia devin relevanţi în vieţile noastre este EXPUNEREA. Sunt atât de mediatizaţi încât, avem tendinţa să credem că toate lucrurile pe care le susţinem (deşi sunt sănătoase şi au un efect pozitiv asupra noastră şi a celor din jur ) sunt greşite. Iniţial suntem foarte încrezători în ideile noastre, dar după o expunere îndelungată la astfel de persoane apare conformismul. Despre conformism o să vorbesc mai pe larg într-un alt articol dar o să va dau un exemplu : Dacă mergem pe stradă iar persoanele din jurul nostru se vor uita spre cer, noi vom face acelaşi lucru. Facem asta nu din voinţă proprie, dar apare o curiozitate atunci când o masă de oameni din proximitate se comportă într-un anumit fel.

Aşa am ajuns la al doi-lea motiv pentru care alegem modele greşite. Faptul că ideile acestor persoane sunt preluate de o masă mare de oameni, ne determină să considerăm afirmaţiile acestora că fiind adevărate (fără a cerceta veridicitatea acestora). „Crede şi nu cerceta”

Un alt motiv, şi ultimul pe care îl voi prezenta pentru că nu vreau să va plictisesc, este reprezentat de faptul că modelele greşite în general prezintă o „calitate”. De regulă sunt persoane bogate, iar faptul că au bani automat le certifica un anumit nivel de inteligenţă. Total FALS!! Condiţiile în care aceştia au devenit bogaţi sunt foarte dubioase în general, iar nivelul de inteligenţă al acestora se vede prin lucrurile cu care se afişează ( Maşini poleite cu aur şi case imense din care folosesc doar 2 camere).

Ok Fluture, am înţeles, dar cum îmi găsesc modelele potrivite?

Adevăratele modele sunt oameni care au depus o muncă interminabilă în procesul dezvoltării lor, iar ca urmare logică au devenit specialişti într-un anume domeniu. O dovadă clară a muncii acestora o reprezintă faptul că pentru orice afirmaţie susţinută, aduc argumente logice şi relevante. În momentul în care aceştia nu stăpânesc un anumit subiect, o să observaţi faptul că o să prefere să se retragă în loc să arunce în dezbatere o părere sau un argument irelevant. Cu toate acestea, indicat este să nu vă „îndrăgostiţi” de o singură persoană, ci să încercaţi mereu să găsiţi noi şi noi modele pentru că lumea evoluează rapid, iar oamenii pot fi depăşiţi la un moment dat.

În încheiere aş vrea să împărtăşesc cu voi unul dintre modelele mele, un om extraordinar pe care am avut ocazia să îl întâlnesc faţă în faţă. Numele lui este Michael Stevens. El deţine celebrul canal de youtube Vsauce, unde caută răspunsuri ştiinţifice la unele întrebări precum: „De ce suntem curioşi?” Sau „De ce purtăm haine?” şi multe altele. Recent a creat o serie de mini documentare unde abordează teme sociologice. Această serie se găseşte pe Youtube Red şi trebuie să plătiţi că să vizionaţi episoadele, dar sunt sigur că acum se găsesc şi piratate. Seria se numeşte Mind Field.

 

Dacă ai avut răbdare până la finalul articolului aş vrea să ştii că îţi mulţumesc şi sper că ţi-a plăcut !

Semnat: Alex Flutur

Share this article!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *