Fiecare cu cutia lui

Mă simt în formă azi! Deși sunt răcit ca dracu, am găsit asta ca fiind o oportunitate perfectă de a scrie câte ceva. Și am o grămadă de subiecte pe care aș vrea să le abordez, dar azi simt că trebuie să scriu despre o problemă cu care toți ne confruntăm. O să vă clarific în cele ce urmează.

De-a lungul miilor de ani, oamenii au făcut schimb de idei, încercând să găsească împreună soluții la problemele cu care aceștia se confruntau. Această socializare continuă, a dat naștere celei mai importante caracteristici umane, și anume RAȚIUNEA.

Plecând de la această premisă, putem trage o concluzie destul de simplă. Socializarea interumană este un factor important în dezvoltarea noastră intelectuală. Dar să luam un exemplu simplu să ne lămurim:

Ion are cunoștințe despre agricultură, datorită faptului că acesta a lucrat în acest domeniu ani de zile.

Mihai are cunoștințe despre mecanică, deoarece a studiat îndelung acest domeniu.

Dacă Ion și Mihai socializează suficient, probabilitatea este destul de mare ca fiecare să învețe câte ceva despre domeniul de activitate al celuilalt. Mai departe. Dacă socializarea este una continuă, la un moment dat aceștia ar putea veni cu inovații. Să presupunem că  Ion taie porumbul manual, atunci Mihai având informații despre modul de operare al colegului său, ar putea inventa o mașină care să ii ușureze munca acestuia. Câștigul este mutual, deoarece Ion economisește timp, iar Mihai este remunerat pentru efortul depus în  fabricarea mașinăriei. Acest lucru nu ar fi fost posibil dacă aceștia nu socializau. 

Acum să revenim și să vă spun unde vreau să ajung cu asta.

În momentul în care decizi să te stabilești într-o altă țară, trebuie să ai în vedere un lucru important, și anume Șocul Cultural. Deși multă lume mi-a spus despre acest lucru, nu am băgat de seamă, gândindu-mă că mai rău nu poate fi.(Ipocrizia, Știu eu mai bine!) Și nu a fost mai rău, dar doar din unele aspecte.

Pe vremea când locuiam în Romania, aveam mereu câte un prieten care mă ajuta să rezolv anumite probleme. Găseam mereu soluții creative, iar totul părea mai ușor atunci când eram mulți. Dar mă pregăteam să vă povestesc despre acest șoc cultural. Urmează povestea…

Mi-a luat un an să îmi dau seama cum stă treaba cu societatea daneză, și cam tot atunci am înțeles ce însemnă acest șoc cultural de care tot vă povestesc. Am realizat că, deși toți oamenii îmi zâmbesc pe stradă, nu iau deloc contact cu ei. Deși aveam la școală o mulțime de prieteni, nu conversam mai mult de 1-2 minute cu niciunul. Chiar și atunci când mi-am făcut prieteni adevărați, nu petreceam mai mult de 3 ore cu ei, iar întâlnirile erau mereu prin oraș, niciodată acasă la ei sau la mine. Atunci am realizat ce înseamnă cu adevărat o societate individualistă. 

Partea interesantă acum vine!

Ulterior am aflat ce fac cam toți. Stau în grupuri restrânse, de regulă de aceeași naționalitate cu ei, ceea ce e un pic normal dacă stai să te gândești. Se strâng mai mereu în aceleași locuri, făcând cam aceleași lucruri de fiecare dată. Singurele excepții fiind atunci când ies în club și se mai pierd de turmă. Alea sunt singurele momente de socializare cu alte persoane decât cele apropiate. O să spui că e ok să ai un grup restrâns de prieteni, la urma urmei e bula lor. Toți avem o bulă a noastră unde ne simțim confortabili.  Oare? Ne simțim chiar atât de bine acolo?

Micul experiment:

Decis să aflu dacă eu sunt singurul care nu se simte confortabil aici, am hotărât să iau fiecare prieten în parte și să port o conversație pe tema asta. Mi-a luat cam două luni să ies cu fiecare în parte și să port această conversație, dar a meritat. În cele din urmă am aflat că toți se simt nefericiți, deși câștigă foarte bine și nivelul de trai este net superior celor din țara de origine. Cam toți speră să plece la un moment dat.

Concluzia…

Socializarea rămâne cheia dezvoltării noastre. Deși putem accesa informația de oriunde, nevoia de a schimba informații între noi a rămas tot acolo. Să creezi o bulă în care să te simți acceptat și în siguranță nu este neapărat cea mai benefică soluție. Trebuie să păstrezi un echilibru între noi experiențe și vechile obiceiuri.

P.S.

Recent a început școala. Deoarece m-am transferat la o nouă universitate, am făcut act de prezență și în prima zi. M-am uitat un pic prin amfiteatru…. Am recunoscut ușor bulele. Bulgarii stăteau între ei, Danezii la fel, Românii la fel, Cehii și Slovacii  stăteau împreună, exact așa cum anticipasem. Iar eu… Eu stăteam singur! Artistului îi șade bine învăluit în mister. O să fie un an luuung! Wish me luck !

 

Semnat: Alex Flutur

 

Share this article!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *